Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Rubik Ernő világhíres játékai

2007.01.09. 14:44 mtklub.hu

 

re.jpgRubik Ernő (szül. 1944. júl. 13., Budapest) az egyik legismertebb magyar név külföldön, 1974-es találmánya, a Bűvös Kocka révén. Más nyelveken a játékot feltalálója nevén ismerik -- Rubik's Cube, cube de Rubik, Rubiks Würfel, stb. A Wikipédián huszonhat nyelven találunk róla cikket! Magyarul egyébként nem.

Rubik Ernő a kockát eredetileg a térbeli mozgások szemléltetésére tervezte, egy probléma megoldására: vajon hogyan foroghatnak a kis kockák három tengely körül, úgy, hogy az egész szerkezet egyben marad? Próbálkozott gumiszalagokkal, mágnesekkel, végül úgy alakította ki az elemeket, hogy az alakjuknál fogva megtartsák magukat. Később színezte a kocka oldalait különböző színűekre, hogy a mozgásokat, átrendeződéseket jobban lehessen követni. Észrevette, hogy az összekevert állapotból igen nehéz az eredeti rendet visszaállítani. Először egy hónap folyamatos tekerés kellett, hogy kirakja a megoldást: addig abban sem volt biztos, hogy egyáltalán ez lehetséges (azóta természetesen számtanilag bizonyított). Így támadt az az ötlete, hogy logikai fejtörőként értékesíti találmányát.

Magyarországon hamar népszerűvé vált a játék, 1980-tól pedig világsiker. 1980 és 1982 között több, mint 100 millió Kocka kelt el (ebből hazánkban kb. egymillió), és azóta is töretlen népszerűsége. Két évben is elnyeri a brit játékkereskedők díját. Több változatot is létrehoz, a "Rubik's Revenge" (Rubik bosszúja) 4x4x4-es, a "Pocket Cube" (zsebikocka) 2x2x2-es, a "Professor's Cube" pedig 5x5x5-ös változat. Egyedileg élenként 32 kockából álló Bűvös Kocka is készült! Létezik piramis-, gömb-, csillag-, dodekaéder- és tetraéder-változat is, meg persze ajándéktárgyak és máshogy színezett (pl. hokicsapatok jelvényeit ábrázoló) változatok tömkelege.

1.jpg



Egy 12 éves angol kisdiák, Patrick Bossert megoldás-könyve, a "You can do the cube" (Rakd ki Te is a kockát) másfél milliós példányszámban kel el világszerte, 17 kiadásban. A New York Times és a The Times bestseller-listájának élén áll 1981-ben. A Hanna-Barbera rajzfilmcég 1983-ban kis rajzfilmsorozatot indít három latínó kölök és életre kelt Bűvös Kockájuk kalandjairól.





 

Nemrégiben “megjelent” a 4 dimenziós változat is, teljesen analóg, induktív módon működik, itt a 4D szuperkocka 3D-s metszetét lehet buherálni, amit a 2D-s monitor ábrázol…. Ha ehhez kedved támad, ezen a linken megtalálod. Matematikusok szoktak vele játszani, állítólag erősen fejleszti a 4D-s térben gondolkodást (kép alant).



5drubiks.jpgbalra az 5D változat

Rubik Ernő későbbi alkotása a Kígyó (1977, kép lent), amely a Bűvös Kockához egészen hasonló mechanizmussal működik, 24 db sorba vagy egymással szembe rendezhető háromszög-hasábból áll, így a test akár gömbszerű formát is felvehet, de a variációk száma végtelen, szinte külön origami-irodalma (link) van a Kígyónak.



Zseniális találmánya a Bűvös Négyzetek (1985, kép lent), amely a szabadalom címe szerint “hajtogatható többtagú rendszer végtelenített pántolóelemek útján összekötött egyenes oldalélű, merev, lapszerű részekkel vagy testformákkal”. Ez nyolc lapból áll, mely egy összetett és alig látható damilrendszer révén az eredeti 4x2es formából összehajtható, keverhető, átlapozható lánccá és egyéb formákká alakítható. Létezik 12 lapos változata. A Négyzetek, a Bábel tornya (kép lent) (ebben nem vagyok biztos, hogy az ő találmánya) és a Kígyó hazánkban és külföldön ismert és kedvelt játékok.

d.jpg

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

Rubik-féleségek a Bűvös Dominó, a Rubik-Óra, a Rubik-Gubanc, a Rubik-Gyűrű (ismertebb változata az Olympic), a Rubik Ufo és többi találmánya (ezekről agalériában találsz képeket) nem ilyen népszerűek, a Kocka sikere pedig utánozhatatlan: de Rubik Ernő, saját bevallása szerint, nem is törekszik arra, hogy felülmúlja azt. "A kocka és annak nem könnyen, de végül is megszerezhető eredménye lehetővé tette számomra, hogy csakis azt csináljam, amit szeretek. Nincsenek más irányú elkötelezettségeim, olyan kényszereim, ami miatt, sajnos, az emberek közül sokan a munkát negatív fogalomként értelmezik. Nem olyan pozitívumként, mint ahogy én gondolkodom róla. Persze megértem őket, hiszen a "kényszermunka" nem jó dolog. Az önkéntesen végzett értelmes tevékenység viszont nagyon is. Az élet sok mindent produkál, s én csak azt tudom kívánni mindenkinek, hogy valamilyen módon eljusson idáig. Persze minden tevékenységben meg lehet találni azt a bizonyos értelmes mozzanatot. Néha nehéz."- vallotta a feltaláló. "Nem vagyok az a típus, aki mindig szeretne túltenni önmagán, szeretné meghaladni azt, amit egyszer már megcsinált. Az a lényeg, hogy amivel foglalkozom, abban örömömet leljem."

Ez pedig talán a Kockánál is nagyobb találmány! :D


 

Ifj. Rubik Ernő játék tárgyú szabadalmai

(zárójelben a lajstromszámmal és a bejelentés napjával)

Térbeli logikai játék (170 062, 1975.01.30.) "Bűvös kocka"v. "Rubik-kocka"

- Tolókás logikai játék (180 167, 1980.09.01.)

- Térbeli logikai játék nyolc játékelemmel (180 384, 1980.10.02.) 2x2x2-es kocka

- Térbeli logikai játék (180 385, 1980.10.03.) oktaéder

- Térbeli logikai játék (180 387, 1980.10.28.) 2x3x3-as test

- Formaépítő játék (180 392, 1980.11.18.) "Kígyó"

- Térbeli logikai játék (180 612, 1980.11.09.) 2x6-os buvös henger

- Hajtogatható többtagú rendszer végtelenített pántolóelemek útján összekötött egyenes oldalélű, merev, lapszerű részekkel vagy testformákkal (192 686, 1985.03.29.) "Bűvös négyzetek" v. "Karikavarázs" v. "Rubic's Magic"

- Mozgatható elemeket tartalmazó elektronikus logikai játék (194 743, 1985.03.04.)

- Kijelzős hajtogatható többtagú rendszer (198 398, 1986.03.21.) a "Bűvös négyzetek" elektronikus változata

- Térbeli fejtörő játék (205 018, 1989.03.10.)

- Elemes térbeli logikai játék (207 233, 1989.07.21.) "Triamid"



Ipari minta

- Játék (80 582, 1982.03.18.) "Bűvös dominó"



Oltalom nélkül kifejlesztett játékok

- "Rubik-óra" v. "Rubic's Clock"

- "Rubik-gubanc" v. "Rubic's Tangle"



Mtklub linkek:

rubikrobot póló

Rubik galéria (a kocka különböző változatai, az általa inspirált egyéb játékok, disztárgyak, ipar- és képzőművészeti alkotások)



Források:

Wikipedia (valamint más nyelvű wiki oldalak és hivatkozásaik)

szabadalmi leírás, műszaki rajzok is a Kockáról.

rubikkocka.hu nagyon jó oldal! Itt mindent megtalálsz, vagy ha nem, hát a linkek között.



'Kisebb' gyűjtemény


Játszható programok:

Hivatalos Rubik-oldal, rajta többek közt online bűvös kockával, és a Rubik cég friss termékeivel
Jaapsch - itt szinte minden emlegetett játék (pont 3x3x3 kocka nem), és száz más logikai játék online verziója található!



4D kocka



megoldóprogram: bepötyögöd, hol milyen színű a kockád, és animációval megmutatja, hogy rakd ki.



Rubikubizmus:

http://www.sixspace.com/gallery/invader2005/

Gyüdi Sándor

Szólj hozzá!

Címkék: játék technika találmány magyar termék bűvös kocka rubik ernő

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr72184981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása