Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Balogh Tibor és a 3d-megjelenítő, avagy a HoloVizio™

2007.04.25. 15:17 mtklub.hu

tv1.jpg

3d-s megjelenítés. Voltak már rá próbálkozások, Gábor Dénes szép eredményeket ért el e téren, de ez még mindig csak állókép volt. Megvalósítható-e valós három dimenziós megjelenítés mozgóképpel? Régóta léteznek erre a színszűrés és polarizáció elvén működő megjelenítők, melynek lényege, hogy két eltérő szögből felvett képet vetít felénk, majd a szemüvegünk színszűrés vagy fénypolarizáció elvén kettéosztja a látványt, így két különböző kép jut a szemünkbe (mint a valóságban), és létrejön a 3d-s kép. De hajítsuk messzire a szemüveget, és próbáljuk meg anélkül! Most elképzelem, amint szűkülő pupillával néhányan félrekattintnak, és anyám csuklásban tör ki, mert szemüveg elhajítva, összetörve a földön, és a kép se válik síkból háromdimenzióssá, sőt már a monitor képe is összefolyik rövidlátó szemünk előtt.

 

Balogh Tibor és csapata mára megvalósította ezt. Egy „egyszerű” bazinagy plazma tv-nek tűnik az egész első ránézésre, aztán az ember lép egyet balra, majd jobbra és azt látja, hogy a kép változik. Új részletek jelennek meg a Tie Fighteren, vagy épp traktoron (kinek a pap, kinek a papné). Más szögből nézve más képet látunk, mint egy hologramon.
Jelen állapotában erre képes a HoloVizio™. Dolgoznak már hozzá egy mozgáskövető rendszeren is, melyhez talán felhasználják Rátai Dániel Leonar3do-ját (avagy magyarok fogjunk össze), mellyel a Szkifi valósággá válik. Eszméletlen, bár az elve elméletben egyszerű, megvalósítani már „kissé” nehézkesebb.

mukodes.jpgTalán mindenki emlékszik gyerekkorából a használhatatlan kis vonalzókra, amiket ha kicsit elfordítottunk, akkor más képet láttunk rajta. Azon - szerény véleményem szerint - kis háromszög alapú hasábok helyezkedtek el, amik oldalaira nyomták a képet. Egyik oldalról nézve az egyik kép látszódott, másikról nézve a másik. Pofonegyszerű.

A képernyő elve lényegében ugyanaz. Minden egyes képpont, pixel, pötty, paca (ki minek nevezi) különböző irányokba képes eltérő színű és erejű fényt kibocsátani. Lényegében a maximalisták örülhetnek, hogy elméletben az egész család más csatornát nézhetne e Tv-n, ha megfelelő szögbe a megfelelő képet lövik be. No de nem hiszem, hogy ez lesz a végső felhasználási mód. Ezt a már szabadalmaztatott technikát 2005 óta forgalmazzák orvosi célra, tudományos képalkotásra. Autóipari és egyéb tervezésre szolgáló CAD (Számítógéppel Támogatott Tervezés) rendszerekhez is folyik a fejlesztés.
Sajnos, ennek a megjelenítésnek ára van, mivel egy normál monitor 3 színből (RGB) és annak árnyalataiból alkotja meg az előttünk lévő képet összeadó, avagy additív newtoni módszerrel. Ez esetben (sajnos pontos adat nem áll rendelkezésemre) akár száz különböző irányban képes ugyanazt a mennyiségű információt kiküldeni, így megszázszorozódik az adatforgalom is. Ehhez a megfelelő erőművet érdemes biztosítani, ha nem akarjuk diavetítés-szerűen nézni a képet.

Tibor már ’82 óta foglalkozott holográfiával saját lézer-laboratóriumában, majd ’84-ben képeiből megrendezte az első magyar hologramkiállítást, melyet több európai is követett.
1989-ben alapította meg cégét Holografika néven.
A '90-es évek elején sikeresen megjelenített egy kb. 10 cm-es, piros Volkswagen Bogarat, mely elmondása szerint egy Cray szuperszámítógépet is majdnem legyűrt, de működött. Kilencvenegyben Gábor Dénes Díjjal jutalmazták munkásságát. A fejlesztések során együttműködött a Sonyval majd később a Philips-szel is.

A nagy áttörés 2001-ben történt a nagyközönség számára, mikor a Millenáris „Álmok álmodói” kiállításán bemutatták az első holografikus 3D kijelzőt. 2002-ben az Információs Kutatásokat Támogató Alaptól kapott támogatás keretében 3D orvosi platformon, majd a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Program keretében nagyméretű 3D megjelenítőn dolgozott.
Cége 2006-ban bekerült a Világgazdasági Fórum rangsorába.
A fejlesztések tovább folynak. Hogy mit hoz a jövő, azt mindenkinek a fantáziájára bízom. Személy szerint örülök, hogy mozog még az emberek szürkeállománya kis országunkban, és az anyagi buktatókat félretéve képesek vagyunk alkotni valamit. Mindig újat, mindig valami egyedit.

Mit mondjak még? Ámen. :)
Források:

Egyéb kapcsolódó linkek:

Tidzsi.

Szólj hozzá!

Címkék: technika találmány 3d magyar termék balogh tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr952185061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása