Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

A magyar tőke

2007.08.21. 20:01 mtklub.hu

 Régóta motoszkált már bennem a gondolat, hogy ezt le kellene írni... Van itt ez a sok ’Tudtad-e hogy...’ meg a ’Portrék’ és még sok-sok más cikk arról, hogy nagy magyar emberek milyen nagy dolgokat értek el a tudományokban, művészetekben, és egyéb területeken. Ezek én úgy gondolom, hogy érdekes dolgok, amikkel jó ha tisztában van az ember, azonban felhívnám valamire a figyelmet! 80%-ban a múltban és/vagy külföldön elért sikerekről van szó! Ez az, amit páran meg is jegyeztek ezekről a cikkekről és ez valahol érthető... Mindannyian ismerjük híres tudósainkat, róluk nem is nagyon írunk, hiszen ez – szerintem – alap.

De!
Felhívnám még valamire a figyelmet! A mai magyarok közül (közülünk!) is rengeteg nagy koponya kerül ki, és ők is javarészt külföldön tudnak csak kibontakozni. Számtalan nagy tudósunk van, de mind szétszórva a világban, és ezen részét joggal sérelmezhetjük is, sőt kell is! Viszont távol álljon bárkitől, hogy ezért úgy gondolkozzon, hogy „Ezzel az országgal nem lehet mit kezdeni, a helyzet reménytelen stb...” – ugye mindenki ismeri az efféle hangokat? Pont azért nem lesz soha reménytelen a helyzet, mert van valami a magyar emberben... Ez a föld az átlagosnál jóval több okos embert nevelt föl az egész Föld hasznára! Óóó... és már hallom is a gúnyos hangokat a szavamba vágva, hogy „peeersze és a piramisokat is magyar ember tervezte, mi?!..” Óóó nem, szó sincs semmi ilyesmiről, itt csak tényekről van szó... Mégcsak nem is genetikáról elsősorban. Pusztán a magyar emberek eszéről és ennek a jelentőségéről.
Mert ugyebár nem mondhatjuk, hogy minden nehézség ellenére nem álltunk helyt akkor, amikor nagyon muszáj volt. A történelem hozta krízishelyzetekben ott voltak azok az emberek akik tudták, hogy mit kell tenni, hogy a lehető legjobb (vagy a legkevésbé rossz) megoldás szülessen. Egy-két eszes politikus! És becsületes – majd’ elfelejtem...
A magyar politika egy katasztrófa, de volt egy-egy villanás mindig, ami segített. És mindeközben ott voltak végig a nagy tudósaink, művészeink, akik ahogy tudtak alkottak. Hát vegyük észre, hogy most is itt vannak ezek az emberek! Ez okot adhat az optimizmusra, hisz így talán elhisszük, hogy van remény, hogy ezekből az intelligencia-mezőkből egyszer csak megterem egy XXI. századi Klebelsberg Kúnó.
Na, ez a magyar tőke!
A mai világban mindenki a befektetésben hisz. A szellemi vagy kulturális erőbe nem lehet fektetni? Mert ugye azt tudjuk, hogy a kultúrának micsoda szerepe van a szellem fejlődésében... Mind egyénileg, nemzetileg és végsősoron az egész emberiséget tekintve.
Na jó-jó, de a felemelkedéshez nemcsak ez kell: valamiből élni is kell! Éppen ezért én úgy gondolom, hogy Magyarországnak ma négy nagy kincse van: sokat süt a Nap, jó a termőföld, rengeteg az ivóvíz és sok okos ember van. A legutóbbi nélkül az első három nem ér semmit, vagy csak épp annyit, hogy elvegetáljunk. Most a vegetáció korszakát éljük (krízishelyzet!), és hogy lássátok, hogy miért mondom ezt, egy pár szót ejtek az első háromról, miután az utolsóról már hosszabban kifejtettem a véleményem. Sokat süt a Nap és jó a termőföld: szerintem egyértelmű. Magyaroszág nem a megfelelő taktikával játszik. Nem jó növényeket termeszt és nem jól adja el. A földművelő ember, akinek a legfontosabb szerepek egyike jutott, alig tud megélni. Rengeteg víz: ide vehetjük természetesen a termál- és ásványvizeket is. A nem is olyan távoli jövőben hihetetlenül meg fog nőni az értéke. Jelenleg pazarlunk (a WC-t is azzal húzzuk le) és bagóért eladjuk (Nestlé, Coca-Cola). Te milyen ásványvizet szoktál inni? – Sok dolog kicsiben kezdődik...
Ezekről a témákról tervezem, hogy bővebben és konkrétabban is írok. A jelen tudományos és kulturális sikereiről pedig rengeteg cikket lehet írni és fogok is. Ti is írjatok ha találtok valamit! Tidzsi nyomja is a 3D-seket;)
Valahol a Magyar Trendi Klubnak ez is a célja, hogy egy kicsit (amolyan indirekt módon) helyreállítsa a magyar ember szétzilált önbecsülését. És – a magam részéről legalább is – nem büszkeségről van szó, az bennem vajmi kevés bármi iránt is...

Gyerek

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr992187855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása