Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Fotósleány Székelyföldről

2008.01.08. 11:33 mtklub.hu

 

Interjú Bálint Katával

Szia Kata! A Deviant Art-on akadtam rád, és megtetszettek a képeid, de először is kezdjük az elején. Ki is vagy te, honnan jössz, és merre tartasz?

Szervusz! Hogy ki vagyok én, azt talán még én sem tudom. A legegyszerűbben, egy harmadéves egyetemista, aki Csíkszeredában látta meg a napvilágot, ott nevelkedett, oda járt középiskolába és ahonnan elkerült Bukarestbe egyetemre. Egész életemben reál beállítottságú ember voltam, középiskolában matek-infó szakon tanultam, egyetemen pedig kibernetikát tanulok, ami tulajdonképpen közgazdaságtanban alkalmazott informatika. A fotózás tulajdonképpen becsöppent az életembe, mint harmóniateremtő alkotótevékenység.

Kérlek, mesélj a fotózásról, milyen messzire nyúlik vissza a fotózás szeretete, milyen hatások érnek, és mik a főbb inspiráló tényezők, amik miatt úgy érzed, a kezedbe kell ragadnod a masinát?

Wanna_be_FloWeRs_by_katszp.jpgÖt éve, egy iskolai pályázatra készítettünk képeket a barátnőmmel, egy kis kompakt fényképezőgéppel. Épp a csíkszeredai Mikó vár környékén fényképeztünk, amikor rájöttem, hogy mennyire más fotós szemmel figyelni a világot, hogy mennyire befolyásolható a valóság, illetve, hogy tulajdonképpen a fotóson múlik, hogy mennyit mutat meg abból, amit lát, hogy a különböző szemléletmódok hogyan változtatják a valóságról alkotott képünket. Így kezdődött.

A fotózás keretein belül talán a konceptuális, gondolati fotográfia áll hozzám legközelebb. Tulajdonképpen nem meglátom azt, amit lefotózok, hanem egy ötletből kiindulva próbálok minél hatásosabban, képekkel kifejezni egy érzést, egy gondolatot. Ilyen szempontból egyértelműen hatással volt rám a sok év elméleti oktatás. Ugyanakkor úgy érzem kifejti rám hatását a nagyvárosi élet is. Egyszerűen imádom ellesni a városi élet pillanatait. Kis szegleteket, elfelejtett udvarokat, furcsa kombinációit városnak és a természetnek. Mindig meglepni a szemlélőt. Ha éppen nem egy rég kitervelt ötletet valósítok meg, akkor mindig a helyzet és a hangulatom inspirál. Így születnek a nyugis minimalista képek, a bolondos városszegletek, vagy a "beteg" portrék.

The_Last_Film_Frozen_by_katszp.jpg

Waiting for God

A fotózáson kívül van e más kreatív vagy kevésbé kreatív elfoglaltságod?

Teljes munkaidős kreatív illetve kevésbé kreatív elfoglaltságom, hogy diák vagyok. A diákság minden előnyével és hátrányával. Próbálom minél teljesebben kiélni a nagyváros adta kulturális lehetőségeket (kiállítások, színházelőadások, koncertek, performanszok). Ugyanakkor civilkedem, vezető tagja voltam és tagja vagyok a Bukaresti Magyar Diákszövetségnek, ezáltal az Országos Magyar Diákszövetségnek is. Tulajdonképpen szervezkedünk és megpróbáljuk feldobni a bukaresti magyar kulturális életet különböző kulturális rendezvényekkel, mint filmmaraton, kiállítások, felolvasó estek, színi kör.

Waiting_for_God____by_katszp.jpg


















 

 

The Last Film Frozen

Azt már tudjuk, hogy csíkszeredai vagy. Mesélnél az ottani művészeti életről, ki tudnál emelni fotósokat, képző-, ipar-, szobrászművészeket, akik sokat tettek/tesznek a helyi vizuális kultúra ápolásáért, fenntartásáért?

Pár éve megalakult Csíkszeredában egy Nyitott Műhely nevű képzőművész csoport(http://www.hargitavisualart.ro), amely több, különböző területen tevékenykedő helyi művész közreműködésével kiállításokat, performanszokat szervez, népszerűsíti a kortárs képzőművészeti irányvonalakat. A tagok közül kiemelném Turcza László festőművészt (http://turczalaszlo.csik.ro/contact.php), jellegzetes nőalakjaival, illetve Ferencz S. Apor képző- és iparművészt (http://www.fsapor.ro), akik markáns tagjai a csíkszeredai művészeti életnek. [Több művész itt --> http://www.topnet.ro/artgallery/]

Ami a fotós életet illeti, a csíkszeredai Prisma fotóklub tevékenységét említeném meg. Szabó Attila, a klub vezetője emlekedik ki munkásságával. Országos szinten elismert fotóművész, aki többnyire a székelyföldi települések, hagyományok és emberek életét „dokumentálja" képeiben

balint_kata_k.JPG











 

 

Wanna be FloWeRs

Ottjártamkor elég kedvező képet kaptam kiállításokról, sőt, még helyi kocsmában is láttam kiállítva képeket, amit rendkívül jó kezdeményezésnek tartok, hogy látod Te ezt? Milyen a hozzáállás ezen a téren, mennyire támogatott városotokban a kultúra ezen területe?

A városban bevált hagyomány, hogy a galériákon és különböző kiállító termeken kívül a kávézókban és kocsmákban is tárlatok vannak. Ezek nagyrészt a helyi feltörekvő művészek képeit vagy festményeit állítják ki, így támogatva és népszerűsítve őket.
Úgy érzem, hogy Csíkszereda önkormányzata is sokat tesz a helyi művészet érdekében. Elsősorban, támogat minden kiállítást és alkotótábort, ugyanakkor a hagyományos rendezvényekbe is próbálják becsempészni a kulturális rendezvényeket, értem ezalatt a Régizene fesztivált, a pünkösdi búcsúval egybekötött megyenapokat, az Ezer Székely Leány találkozót.

Pár éve működik a városban a KO. K E. M.- a Kortárs Képzőművészeti Múzeum és Galéria, amely határozottan eltérő kiállításokkal jelentkezik, mint a város többi galériája, helyet adva a kortárs modern művészetnek. Egy újabb lehetőség a kibontakozásra a már hagyományossá vált Minimum Party alkotótábor, összművészeti fesztivál és szakmai fórum, Kászonaltízen, ahol a médiaműhelytől a fotó-, zene-, mozgásszínház-, építész- és kézműves műhelyig mindent megtalálnak az érdeklődők.

Kíváncsi lennék, hogy nálatok a művészek mennyire indulnak ki a gyökerekből, választják inspirációjuknak a hagyományos tradicionális dolgokat, és ezeket a motívumokat milyen szinten építik bele munkáikba, mennyire keveredik a régi és az új? Esetleg beszélhetsz a trendekről, stílusokról is.

Ez nagyon változó. Persze akár akarják, akár nem, a környezet és persze a helyi gondolkodásmód (góbé székelyek) óhatatlanul is belefoglalódik a munkákba. A tradicionális művészek alkotásai természetesen a helyi értékekből indulnak ki, és azokat mutatják be, fejezik ki, a hagyományos motívumvilág segítségével. A kortárs művészeknél ez nem annyira jellemző, náluk színesedik a kép, nincsenek egyértelmű kánonok, a művésztől függ, hogy mennyire ragaszkodik a hagyományokhoz vagy nem.

Végezetül tervek, célok, jövő, kiállítás, hogy a kedves publikum elé tárd képeid?

Tervek? Alkotás, folytatás, fejlődés, és persze a már százszor elgondolt és kidolgozott ötletek lefotózása. Sajnos kiállításra egyelőre nincs remény, esetleg a fotóklub keretén belül. Ehhez talán még érnem kell. Nekem is és a képeimnek is.

Köszönöm szépen az interjút! 
Én is köszi :)

Galéria: http://katszp.deviantart.com 

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr832188906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása