Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Pacaltérkép I. állomás: Cirbi

2008.04.28. 01:08 mtklub.hu

 Aki nem szereti valósággal undorodik tőle, aki viszont igen annak minden étkezés egy ünnep. Jellegzetes alföldi ételről van szó, melyet a tájra jellemző szegénység hívott életre: még a marha gyomrát is megették. Mára már minden társadalmi réteg előszeretettel fogyasztja, kórtól - nemtől nem éppen – függetlenül. Az utóbbi megállapítás alatt azt kell érteni, hogy a nők általában utálják, a férfiak többségében imádják a pacalpörköltet. Persze ez is olyan, mint az összes többi általánosítás, kivételek akadnak bőven.

Az Mt Klub pacalpörköltet kedvelő szekciója céljául tűzte ki, hogy végigkóstolja azokat Szeged környéki vendéglátó-ipari egységeket, ahol e csodás, alföldi jellegzetességet szolgálják fel.
cirbi.JPG
Az Újszeged kertvárosi övezetébe tartozó Cirbi kocsmával kezdeném, elsősorban azért, mert kb. egy évtizede járunk ide iszogatni, így rengeteg élmény ért bennünket e helyen. Nem meglepő tehát, hogy rendszeresen fogyasztunk pacalt a helyen. A kocsma egy családi vállalkozás,Ági néni szokta ellátni a teendőket 3 gyermekével. A pacalt egymaga készíti el, a gyermekek besegítő szerepet vállalnak a pult mögött. A hely bútorai olyanok olyan mintha egy előző rendszerben működő tekeklubból nyúlták volna, valamikor a rendszerváltás hajnalán. Ám pont ettől hangulatos. Ezenkívül Ági néni – többnyire virágokat ábrázoló - festményei díszítik a helyet.

Mindenféle embertípus - a legkülönfélébb társadalmi csoportokból - előfordul a helyen, ezáltal biztosítva vannak az igazán szaftos ideológiai, politikai viták, amely nélkül nem kocsma a kocsma. Legutóbb például egy majdani, magyarországi cigánykirályság rémisztő vízióját vetítette előre Ági néni egy általa meg nem nevezett sajtótermékre hivatkozva amolyan vitaindítóként gondolom én. Az ehhez hasonló, nostredamust idéző látomásokra a vendégek mindig vaskos észervekkel jönnek elő. Ugye-ugye. A jó kocsmában mindig tanul újat az ember. Múltkor Baszkföldet megjárt zenészekkel beszélgettem a helyi futballról.
A hely árai igen kedvezőek és ez alól a pacalpörkölt sem kivétel. 700 Ft egy adag, amely igen kiadósnak mondható. Azt mondják olcsó húsnak híg a leve. Nos, ezt esetünkben ezt szó szerint kell venni, ugyanis a szaft véleményünk szerint nem elég sűrű, ám ettől az összkép kifejezetten pozitív, hiszen az étel maga igen ízes. Elsősorban Tidzsi kollega kritikája vele szembe, hogy túl borsos, helyette az erős paprikának kéne inkább felelni a csípősségért. Külön pozitívum, hogy mellé nagyon finom, friss kenyeret szolgálnak fel. A fákkal árnyékolt teraszon a leghangulatosabb a fogyasztása, jó időben.
Legutóbb arra is fény derült, hogy Ági néni gulyáskrémmel és kecsöppel ízesíti az alapot. Ha már itt tartunk álljon itt végezetül egy pacalrecept. (http://www.eszemiszom.hu)


1 kg pacal

2-3 babérlevél
2 fej vöröshagyma
2 húsos zöldpaprika
2 közepes paradicsom
4 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
fél mokkáskanál őrölt köménymag

A pacalt gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és többször váltott hideg vízben kiáztatjuk. Bő vízben feltesszük főni, majd amikor felforrt, leszűrjük és leöblítjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Megsózzuk, babérlevelet dobunk bele, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Elfövő levét pótoljuk. Közben a megtisztított hagymát finomra, a kicsumázott paprikát meg a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A hagymát az olajon kevergetve megpirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük, és egy kevés vízzel felengedjük. A zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, a paprika- meg a paradicsomkockákat is hozzáadjuk. A megpuhult pacalt lehűtjük, vékony csíkokra vágjuk, majd az elkészített pörköltalapba keverjük, és 20-25 percig pároljuk, közben elfövő levét folyamatosan pótoljuk. Aki szereti, erős paprikával is fűszerezheti, vörösborral is ízesítheti. Köretnek sós burgonya illik hozzá.
Elkészítési idő: 3 óra.
Egy adag: 600 kcal / 2510 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.


Tehát, aki szereti a házias kis kocsmákat annak feltétlenül érdemes benézni a Cirbibe. Ha már szóba került a friss kenyér, mindenkinek ajánlom a helyi zsíros kenyeret, vastagra szelve, hatalmas lilahagyma szeletekkel. A helyen, ha valakinek sikerül egy kiadós pacalvacsi után alaposan felönteni a garatra, akár szobát is vehet ki, ugyanis a hely panzió funkcióval is rendelkezik.

Szólj hozzá!

Címkék: szeged gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr52188419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása