Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Az Ötödik Pecsét

2009.09.11. 21:32 mtklub.hu

 Nagyon, de nagyon kevés film akad, ami nálam tíz pontból tízet kap. Hogy ezt elérje, a hibafaktornak majd nullának kell lennie. Fontos a jó rendezés és forgatókönyv, a meggyőző színészek,a megfelelő kamerakezelés, a filmhez illő képi világ kialakítása (nem feltétlenül az élethűség a fontos, mint ezt láthattuk például Martin Scorseese Drakulájában, Rodriguez Sin City-jében, vagy Tim Burton Álmosvölgyében)a mondanivaló maga (ha van) és annak átadása. Ha ezek mindegyike sikeresen megvalósul, általában olyan végeredményt kapunk, ami után azt mondhatjuk: „Azta!”

Pontosan így jártam az „Ötödik Pecsét” című filmmel.
(A Bibliában ötödik pecsét a Krisztus üzenetét lezáró hét egyike. Az Újszövetség végén, a Jelenések könyvében bekövetkező apokalipszis során ezek feltörésével közelít a világ vége. Az ötödiknél ítéltetnek meg az emberek, hogy igazak-e, vagy sem.)
op1.jpgA film története egyszerűnek tűnik és valóban nem bonyolult: öt ember kocsmai beszélgetését dolgozza fel. Egyikük táskájából előkerül egy szép darab – a jelenlegi nyilas terror alatt nehezen beszerezhető – marhaszegy. Ezzel indul a majd egy órás társalgás, mely alatt az asszociáció dobál minket témáról témára. Ne gondoljuk egy percig sem, hogy a film ettől unalmas, vagy vontatottá válna, a kialakult viták ugyanis vagy érdekesek, vagy remek lélekábrázolást nyújtanak a szereplőkről. Az utóbbi akkor válik igazán fontossá, amikor eljutunk a film közpotni kérdéséhez, ami: Ha most meghalnánk és új életet választhatnánk magunknak, vajon a kegyetlen tetteit fel sem fogó (így bizonyos szempontból ártatlan) zsarnok, vagy a mindent tisztességben eltűrő rabszolga sorsát vennénk vállunkra? Maradnánk-e tettekben is annyira igazak, mint azt szóban magunkról állítjuk?
Ezek után már-már elkerülhetetlen, hogy szereplők életében történjen valami hatalmas horderejű dolog, ami próbára teszi emberségüket. Az, hogy ki bukik meg és ki nem, majd kiderül.
A mű maga hamisítatlan régi vágású magyar film. A hosszú snittek nem vonják el a figyelmünket az eszmecseréről, a lassú kameramozgás pedig olyan érzéssel tölt el minket, mintha magunk is a kocsmában lennénk és kívülállóként szemlélnénk az eseményeket. A vitapartnerek közül négyen igazi barátok, az egymással való gúnyos incselkedésükből származó lehelletnyi humor feledteti velünk néha a komoly témával járó lélektani feszültséget. Mindazonáltal az „Ötödik pecsét” - sok társával ellentétben - nem néz minket hülyének, feltételezi rólunk a megfelelő intelligenciát, hogy szájba rágás nélkül el tudjon vezetni minket a végkifejlethez. (Sánta Ferenc könyvét nem olvastam, de feltételezni merem, a helyzet ott sem más...)
op2.jpgA színészek játéka egyszerűen kiváló. Ez már csak abból is remekül látszik, hogy Latinovits még negatív szerepben is szimpatikus, Őze Lajosönelégült nézésétől falra mászunk, Márkus Lászlótmeg két perc után legszívesebben jól pofán vágnánk. Egyetlen alakítás nem nyerte el benne a tetszésem, szerintem mindenki rájön majd kire gondolok.
Mindent egybe vetve nem egy kellemes péntek esti, pattogatott kukoricás mozi, nem ajánl felhőtlen szórakozást, de elgondolkodtat, új nézőponttal ajándékoz meg, ha hagyjuk.
Egy tanácsot még megejtenék így a végén: Ne nézzünk meg a neten fenn lévő video részleteket a filmből, mert belefuthatunk pont egy olyanba, ami lelövi a poént. Mi lett volna ha tudjuk mi a Psycho vége, mikor elkezdjük nézni? Nem lehet mindenki olyan "szerencsés", mint egyik kedves barátom, aki másodszor is meglepődött a Hatodik Érzék végén...

Az ötödik pecsét (1976)

rendező: Fábri Zoltán
író: Sánta Ferenc
forgatókönyvíró: Fábri Zoltán
zeneszerző: Vukán György
operatőr: Illés György
jelmeztervező: Kemenes Fanni
látványtervező: Vayer Tamás
vágó: Szécsényi Ferencné
szereplő(k):
Őze Lajos (Gyuricza Miklós)
Márkus László (Király László)
Dégi István (Keszei Károly)
Horváth Sándor (Kovács János)
Bencze Ferenc (Béla)
Pécsi Ildikó (Irén)
Moór Marianna (Lucy)
Latinovits Zoltán (Civilruhás)
Cserhalmi György (Haldokló kommunista...)
Bánffy György (Magas)
Vándor József (Macák)
Békés Rita (Erzsi)

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr582190064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása