Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

A szegedi futball története I.

2006.12.12. 10:47 mtklub.hu

 „Mottó:

Aki a múltat nem ismeri és nem
Tiszteli, az a mát nem érti meg,
S jövőt nem tud építeni”

SzegedEzt a cikket azért kezdtem el írni, hogy a futball-rajongó szegediek, illetve nem szegediek megismerjék szeretett vagy épp nem-szeretett egyesületének múltját, jelenét. Tudjanak róla, hogy eleddig 15 válogatott labdarúgót adtak a szegedi klubok(14 SZAK, 1 SZVSE), hogy volt egy szegedi gólkirály is legmagasabb osztályban, az NB1-es bronzról, a Magyar Kupa ezüstről nem is beszélve még, ha ezek nem is a közelmúlthoz tartoznak, tegyük hozzá sajnos.


A kezdet

Az 1890-es években kezdte el hódító útját Magyarországon a „football”. Az első nyilvános mérkőzést Budapesten, a Millenárison a BTC két csapata vívta 1897-ben. Ezután megállíthatatlan volt már e játék. Vidéken is sok új egyesület alakult, az első vidéki mérkőzést 2-1-re nyerte meg a Pozsonyi TE az Eperjes ellenében 2 évvel a pesti mérkőzés után. Az első szegedi futballklubot néhány lelkes sportoló alapította 1899. május 22-én, akkori nevén a Szegedi Atlétikai Klubot(SZAK). De az egyesület alapítói már fél évvel a májusi dátum előtt összeültek, elnökséget választottak. Engedjétek meg, hogy ehelyütt névszerint felsoroljam őket: Szegheletty János, Paral Pál, Babós Elek, Braun János, Szabó Károly, Szende Izsó, Tarján Oszkár, Szende Mihály, Nagy Pál, Sándor Nándor, Földes Izsó, Beer István és Ötvös Vilmos. Elnöknek Szegheletty Jánost választották.
Nem sokkal később rendkívüli közgyűlés keretében új elnökséget választanak – az új elnök Csernovics Agenor lett, Bástyai Holczer Tivadart alelnöknek, Szende Izsót pedig főtitkárnak választották meg.

Az 1900-as évek végén az MLSZ alapítása érdekében megteték az első lépéseket.
1901-ben rendezték meg az első szegedi futballmérkőzést a SZAK I. és II. csapatai között.
SZAK I.- SZAK II. 1:0
1905-re megalakult a különálló futballszakosztály, ekkor kapta meg hivatalosan a „Szegedi Atlétikai Klub” nevet.
Az 1910-es évek elején kezdett kialakulni egy olyan csapat amely később a vidék bajnoka címet is magáénak tudhatta.
De mindezek előtt egy fontos momentum a futballszakosztály életében az 1912-es év, mikor is Bástyai Holczer Tivadar, a klub elnöke, egy új, modernül berendezett pálya megépítését tette lehetővé, azáltal, hogy az összes építési költséget ő állta! (Legyen ez jó egy példa a jövőbeni vezetők szemében!Szegedi_Stadion
Ez év őszén rendezték meg az első derbit, vagyis egy városi rivális elleni mérkőzést(SZAK- Szegedi Testgyakorlók Köre 2:0); nem sokkla később pedig 1913 tavaszán pedig nemzetközi mérkőzésen szurkolhattak a nézők; a bécsi Simmeringer SC – amely kiváló játékerőt képviselt – 3:3- as döntetlennel távozott.
Majd nyáron egy még erősebb csapat ellen lépett pályára a szegedi piros-fehér(ekkor még ez volt a klubszín) tizenegy, méghozzá az zöld- fehér színekben játszó FTC alakulatát kellett volna megleckéztetni. Ami sajnos nem sikerült – ekkor még(!) – a vége egy 5-0 –ás zakó lett.
1920-21, 1921-22-es években a SZAK kétszer is a vidék bajnoka lett!!!(Ebben a csapatban szerepelt többek közt Solti I. Mihály, az első szegedi, sőt első vidéki válogatott labdarúgó! Első mérkőzésén a lengyeleknek gurított 2 gólt a 3:0-ból!)


1926-27. Az első országos bajnokság, a profizmus kezdete

A csapat Szegedi Bástya néven indult, mert professzionista alakulat révén szükség volt támogatóra, aki is mét Bástyai Holtzer Tivadar lett! Már az első bajnokságban is sok borsot tört a szegedi gárda a fővárosi riválisok orra alá, nevezetesen legyőzte az MTK-t, a Nemzeti SC-t, a Vasas-t és a Ferencvárost! Tegyük hozzá, hogy tavasszal az üllőiről egy értékes 0:0-val tértek haza, így ők lettek az egyedülik akiket nem győzőtt le a Fradi a bajnokságban. De végülis a 7.-ik helyett szerezte meg a Bástya!
Az 1930-ban viszont bejutott a kupadöntőbe ahol sajnos kikapott, de ez így is óriási siker volt!(Milyen jó lenne most is egy hasonló teljesítmény...) ...

Folyt. köv.
/Forrás: Vitos György: Szegedi futballkrónika/

Goyo

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport történelem szeged

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr442188821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása