Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Slambuc (öhöm, öhön, öreglebbencs, betyáros, tésztakása, handabakáré)

2007.03.16. 00:53 mtklub.hu

 

slambuc.jpg

Alföldi pásztorétel. Elkészítése 2-3 óra lehet, de érdemes rászánni egy jó délutánt, mert elhúzódhat.

Kell hozzá tűz, bogrács, személyenként kb. 10 deka szalonna, 3 marék száraz lebbencs(laska) tészta, 3 nagyobb krumpli, fél fej hagyma, só és víz. Az arányok hozzávetőlegesek, érdemes jó nagy adagot készíteni és érzéssel! Persze ez melyik ételre nem igaz?

A tűz legyen egyenletes és mérsékelt, ne nyaldossák a bográcsot a lángok!

A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, a töpörtyűt kikanalazzuk. Paprikás szalonnával kesernyés lehet az eredmény, kerüljük, a füstölt szalonna viszont a legjobb. A zsírban aranybarnára rittyentjük a lebbencstésztát. A hagymát is ebben a zsírban pirítsuk meg, ha kívánjuk. Akkor dobjuk bele, mikor a tésztának már nem sok kell. De nem kötelező.

Tehát a tészta szép pirosbarna. Ekkor hozzáadjuk az összes további összetevőt, a krumplit kockára, a hagymát karikára szelve, a töpörtyűt, annyi vizet, hogy ellepje és sót ízlés szerint. Várunk, várunk. Várunk. A víz lassan felforr, várunk. Közben néha rántsuk meg a bográcsot, hogy átforduljon a massza, ne ragadjon a bogrács falához, de lényeges, hogy kevergetni nem szabad! Így az egész miskulancia egyben fő meg, mire a víz elforr. Addig várunk együtt, szeretetben. Már egy órával elkészülte előtt nagyon finoman illatozik, hogy jól megéhezzen mindenki, mire merni lehet!

Ez az alapváltozat. Van, aki a vége felé kolbászt is rak bele, és mehet bele fűszerpaprika is, fokhagyma, bors, paradicsom, zöldpaprika és akár erőspaprika. De sok minden belefér, a slambuc teret enged készleteink szellemdús felhasználásának.

Nagyon finom. Sörrel, fehérborral, vörösborral, fröccsel, pálinkával, vodkakólával kísérjük!

Levél Árontól

No koma, kis helyreigazítás!
Először is, öhöm, nem öhön, és vagy még öreg lebbencsnek is hívják. Kolbit ne nagyon rakjál bele meg paprikát mer egyből át is keresztelheted paprikás krumpilak, ami nagyon finom, csak nem öhöm. És bors az nagyon kell belé, sok is, de nem nagyon. A rázogatásra hívd fel a figyelmet, mert nagyon sűrűn kell. (Na ezt jól leírtam) De amúgy nagyjából frankó. Az arányokról fingom sincs, az csak fíling, én úgy szokom, hogy fele tészta fele krumpli, inkább a tészta javára dőljön el a dolog, úgy adja ki a lényeget. A szalcsi az mehet ki mit bír, de fejenként egy hagyma sok, nagyon, de a hagyma elfér benne, csak nagy tömegben elédesíti. Na ennyi. Amúgy frankonéró. Áron, hej

ja és az alapba is kell parika meg paradicsom (nyersen). Bográcsonként egy-egy.

Nos, megnéztem, az "öhön" és "öhöm" kifejezés egyaránt haszálatos. Mint a slambuc, tésztakása, öreglebbencs, betyáros, handabakáré is. És biztos van még néhány ilyen elnevezés...
Kolbászos meg miegyébes recepteket interneten találtam. Ha a Hortobágyon láttam volna, most ugatnék! Viszont azt a változatot írtam le, amit Áronunk a nagyanyjától tanult (de hagymából az az egy fej nagyon sok, vigyázat! :) javítottam is, nehogy édes baj legyen).
Borskérdésben vannak puristák, akik kiemelik, hogy efféle furfangos fűszerekkel nem éltek a pásztorok.

Jó étvágyat!

Sanyi

1 komment

Címkék: gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr632188385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szatmáriné Varga Melinda 2015.09.23. 17:00:43

Ez pont jó csak sokallom a tésztát!!
süti beállítások módosítása