Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság

2007.05.11. 10:59 mtklub.hu

 Kű Lajos nevét azt hiszem, hogy nem kell bemutatnom az idősebb magyar futballbarátoknak. A magyar válogatott és a Ferencváros egykori kiváló csatára tagja volt az 1972-ben olimpiai ezüstérmet szerzett magyar csapatnak, majd klubot váltott és a belga FC Bruges színeiben BEK döntőt játszott. Az ezredforduló táján csodálatos ötlet pattant ki a fejéből, nevezetesen a történelmi Magyarország, a teljes nemzet sport útján történő egyesítése. Hiszen mi más lehet a legerősebb nemzeti integráló erő a XXI. Században, mint a sport, azon belül is a legnépszerűbb, a labdarúgás. A legjobb példa erre a tavaly nyáron megrendezésre került németországi labdarúgó világbajnokság: egész Németország együtt örült, együtt sírt szeretett válogatottjával, újra megtanult együtt, nemzetként érezni. Lenyűgöző, megható látvány volt, amikor a világbajnoki álmok szertefoszlását jelentő német-olasz elődöntő drámai végjátéka után nem mozdultak a német nézők, hanem büszkén magasba emelve nemzeti trikolorjukat, könnypatakok közepette búcsúztatták a nemzeti csapatot. És ezzel vitathatatlan együvé tartozásukat fejezték ki a világ számára.

Mi nem rendelkezünk erős válogatottal, amelynek játékát, küzdeni tudását látva együtt szurkol ország és nemzet és, mint nem oly rég kiderült, labdarúgó EB rendezésére sem nyílik lehetőségünk a közeljövőben. A sikertelen pályázat után, sokadszor is elhangzott a szokásos közhely a sportvezetők részéről: az utánpótlást kell építenünk. Ezzel nem is lenne semmi baj (tényleg ez lenne a helyes út), ha történnének érdemi lépések az állóvízbe való tapicskolás helyett az ügyben, bár a futball akadémiák alapításának beindulni látszó folyamata igen pozitívnak mondható…- na ezt itt most be is fejezem, nem kívánok sportpolitizálni, azon egyszerű oknál fogva, mert nem értek a sportpolitikához, nem az én asztalom.

Nos tehát, hol is tartottunk? Megvan, utánpótlás-nevelés. Hősünk, Kű Lajos ezt töltötte fel nemes tartalommal, a nemzet-egyesítés gondolatával, létrehozva ezzel a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot. "Célunk a nemzetegyesítés, hittel, sporttal és kultúrával. Minden rendezvényünk elõtt ökumenikus istentiszteleten veszünk részt, és, kérem szépen, itt nem elég cselezni vagy gólt rúgni, azt is tudni kell, hogy ki volt Szent István, Balassi. Történelmi vetélkedõket tartunk, mindig valamilyen évfordulóhoz kapcsolódva: az idén 56, a nándorfehérvári diadal és Rákóczi lesz a három fõ téma. A nemzeti önbecsülés erõsítése, a testvérkapcsolatok megteremtése, ápolása, és a tehetségkutatás jelentik az összmagyar nemzeti bajnokság alappilléreit." – mondotta volt Kű Lajos Dunaszerdahelyen (Bátorkeszi Alap, VII. évf. 3. Sz. 2006. 05. 09.). A Duna TV-nek adott interjújában ehhez még hozzátette: „1920 óta először történt, hogy Székelyudvarhelytől Dunaszerdahelyig, Lendvától Beregszászig, vagy Szabadkától Késmárkig versengtek a történelmi Magyarország diákjai.”

Első alkalommal 2004-ben került megrendezésre a torna, alap –és középiskolák részvételével (a jövőbeli tervek között szerepel az egyetemek bevonása is). Kezdetben még csak labdarúgásban feszülhettek egymásnak a felek, de a későbbiekben, évről-évre újabb sportágak kerültek fel a rendezvény palettájára, így az idei, negyedik kiírás alkalmával a foci mellett kézilabda-, asztaltenisz-, illetve sakkmérkőzések is megrendezésre kerülnek. Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Erdély, Horvátország, Ausztria és Szlovénia területén megrendezésre kerülnek a helyi, regionális selejtezők, ahonnan az anyaország területén, gyönyörű helyszíneken (Bük, Balaton) játszandó döntőkbe juthatnak a részvevők. A labdarúgó döntő helyszíne nem más, mint a Ferencváros Üllői úti pályája, ahol rendszerint megtisztelve érzik magukat a fiatal labdarúgók.
Ha már szóba kerültek a helyszínek, közhírré tétetem a Magyar Trendi Klub mélyen tisztelt olvasói számára az idei versenykiírást:

Labdarúgás:
1. kategória - fiúk, 1992. január 1. után születettek
2. kategória - fiúk, 1988. január 1. után születettek
Selejtező: 2007 május 2-tól június 13-ig
Magyarországi csoportmérkőzések: 2007. június 23-tól 29-ig
Döntő: 2007.július 1. - FTC pálya, Budapest, Üllői út
18 játékos nevezhető csapatonként, ebből max. 3 lehet, aki nem magyar tanítási nyelvű iskolába jár, vagy nem magyar nemzetiségű.

Kézilabda:
1. kategória – lányok, 1992. január 1. után születettek

Sakk és asztalitenisz:
1. kategória - fiúk, lányok; 1992. január 1. után születettek
2. kategória - fiúk, lányok; 1988. január 1-je után születettek
Selejtezők: 2007. szeptember-október
Döntő: 2007. november - Bük
foci6.jpeg












A rendezvény állandó fővédnöke a Magyar Köztársaság elnöke. A legutóbbi alkalommal Grosics Gyula (az aranycsapat legendás hálóőre) adta át az érmeket, ami szintén orási megtiszteltetés volt a fiatalok számára. A rendezvény rendszeres jelenlévője Várhidi Pál is, az Újpest egykori játékosa, majd edzője – mi sem jelzi jobban, hogy a közös cél érdekében a Ferencváros és az Újpest közötti összefogásra is szükség van, persze az egészséges rivalizálásnak ettől még nem kell eltűnnie.
A szintén Kű Lajos által alapított Aranycsapat Alapítvány felel a rendezvény anyagi hátterének biztosításáról, amely elsősorban adományokból tevődik össze. Kű elmondása szerint az elmúlt évek alatt sikeresen lebonyolított rendezvények láttán egyre jobbak a torna szponzorálási lehetőségei, ami bizakodásra adhat okot.

Hiszen ki tudja, lehet, hogy egyszer majd a „hivatalos” utánpótlásképző programokkal, az újonnan alakuló futballakadémiákkal karöltve ez a torna jelenti majd a magyar labdarúgás felemelkedését a nemzeti eggyé válás meredek útján. Mert máshogy nem sikerülhet…
Az elültetett magból egyszer még kinőhet valami új és mondjuk az NB1-ben is láthatunk például Székelyudvarhely-Kassa mérkőzéseket. Ami a jégkorongot illeti: tavaly óta már a magyar bajnokságban játszik Csíkszereda Európa-szintű csapata.
foci4.jpeg
















Források:
http://www.karpatinfo.net/article14054.html
http://www.felvidek.ma/modules.php?name=News&file=article&sid=9876
http://www.hhrf.org/szabadujsag/2005/20/foci.htm
http://dunstreda.sk/dh/2005/8/kepriport.htm
http://www.felvidek.ma/foto/pdf/bl6-4.pdf
http://www.szmpsz.sk/szmpsz/add_frame_main.php?name=diakversenyek/index....

Képek:
http://www.hhrf.org/szabadujsag/2005/20/foci.htm

Lacó

Szólj hozzá!

Címkék: sport erdély felvidék délvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr102188838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása