Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Szennyvízzel a szennyvíz ellen

2007.09.10. 15:25 mtklub.hu

 Két legyet egy csapásra! Kevesebb mint a mesebeli hét, de ne kicsinyeskedjünk, ez a valóság. Egy magyar kutató-fejlesztő társaság meghökkentő alapanyagot javasol az ipari termelés során keletkező szennyvíz megtisztítására, az élelmiszeripari szennyvizet.

A szerves anyagokban gazdag szennyvízben kitűnően szaporodnak az élesztőgombák, melyekkel nagy mennyiségű nehézfémet lehet semlegesíteni, ugyanis ezek a gombák a felületükön megkötik ezen veszélyes hulladékokat. A folyamat végterméke tiszta víz és viszonylag csekély biomassza. Ezeket később vagy elégetik, vagy enyhén szólva jobb megoldásnak tűnik, hogy kinyerhetőek belőlük a fémek további hasznosításra.

Az EU természetvédelmi programja, a LIFE támogatásával Tatabányán felépült a Retoxmet projekt, ami már laboratóriumi környezeten kívül szemlélteti a módszer hatékonyságát.

Szóval a kukorica, burgonya, vagy tejtermékek feldolgozása során keletkezet szennyvíz - ahogy egy műsorvezető anno mondta volt – már „simogatja a delfineket és ölelgeti a fákat”, és grínpísz-aktivistaként óvja környezetünket.

Tidzsi 2007.09.10

Források:
National Geographic újság 2007 augusztus
Retoxmet Blog 
Retoxmet hivatalos honalpja

Szólj hozzá!

Címkék: technika találmány

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr832185080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása