Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Felejthetetlen példakép - Hajós Alfréd

2006.11.21. 11:52 mtklub.hu

 

Hajós Alfréd(Guttmann Arnold) 1878 február 1-én született Budapesten. Az újkori olimpiai játékok első magyar aranyérmese.
Sportsikerei tulajdonképpen azzal és akkor kezdődtek el, amikor a gimnáziumi első tornaórán a rúdmászásban kudarcott vallott. A kudarc nem edvetlenítette el a testedzéstől és a sporttól, sokkal inkább megacélozta őt. Szorgalmasan edzette magát és néhány hét múlva a legkiválóbb lett. Műegyetemi eredményes tanulmányai mellett tornászott, futott és úszott. Sokoldalú sportember volt.Szivós sporttevékenysége eredményeként 1895- ben Bécsben az úszásban Európabajnokságot nyert. 1896-ban Athénban, az első újkori olimpián a 18 éves magyar egyetemista, a pireuszi tengeröböl 12°C fokú vizében (1896.április 11-én)100 méteren és 1200 méteren is első helyezést ért el. A görögök nagyszabású ünneplésben részesítették úgy is, mint az úszósport első olimpiai bajnokát. A görög király a fogadáson megkérdezte tőle: "Hol tanult meg ilyen jól úszni? Mire ő nagy derültséget keltve válaszolta: "A vízben."
1897-től a labdarugással is intenzíven foglalkozott. Az 1902. évtől kezdve az első magyar labdarugó válogatottnak is tagja volt, majd 1904-ben vonult vissza az aktív spotolástól. Késöbb a válogatott trénereként is dolgozott.
Egyetemi hallgatóként, majd 1899-től mint diplomás építészmérnök, nemcsak a sportban ért el kimagasló eredményeket, hanem az építőipari szakmában is.Alpár Ignác majd késöbb Lecner Ödön koruk kiválló építészei alkalmazták őt mérnökként. 1904-től 28 évesen önállóan működtet építészmérnöki irodát. 1924-ben a stadionterve Párizsban ezüstérmet nyert oly módon hogy az aranyérmet nem itélték oda senkinek. Ő tervezte 1930-ban a margitszigeti spotuszodát, amely ma a nevét viseli. Ő építette a Megyeri úti sporttelepet, a debreceni Arany Bika szállodát, a győri versenyuszodát is. Ezeken kívül 1945 után sok nevezetes középület helyreállítási munkálatait vezette.
1955 november 12-én hunyt el Budapesten. Életútja példázza hitvallását,melyben a test és a szellem közti harmóniát állította a középpontba. Nagy az Ő műve, mert a sportban és az építőalkotásban is elévülhetetlen hírnevet szerzett hazánknak.

hajos.jpg
Főbb építészeti munkái:
-Aranybika szálló(Debrecen)
-Lőcsey Gimnázium(Debrecen)
-Református Egyház Zsinati Központja(Budapest)
-UTE Stadion(Újpest,Megyeri út)
-Nemzeti Sportuszoda(Budapest,Margit sziget)
-Milenáris Sportpálya
-Miskolci spottelep
-Pápai sporttelep
-Szegedi sporttelep
-Kaposvári sporttelep
-Leányiskola(Pozsony)
-Népkerti Vigadó(Miskolc)
-Szegedi Úszóegyesület Uszodája(SZUE,ma ligetfürdő)1930

Gombos Péter

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport hajós alfréd

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr682188940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása