Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Rekorder híd a Séd-patakon

2007.08.05. 15:22 mtklub.hu

 

inline22.jpgAugusztus 8-án adják át a Kőröshegyi völgyhidat, melyhez 43 országból érkeztek turisták és szakemberek az építés folyamán. Az objektum előtörténete kissé ellentmondásos, lévén már az M7 autópálya nyomvonalának tervezésekor környezetvédelmi és önkormányzati harcok kezdődtek, melynek megoldása egy új nyomvonal tervezése volt. A Zamárdi és Szárszó közti szakaszon a kompromisszum szülte tervet három év alatt valósították meg, ami pedig, ha a híd bonyolultságát és újszerűségét nézzük, önmagában világrekord.

„Negyvenöt méter szerkezetet építettünk fel öt és fél nap alatt” 
- Hoffmann György Hídépítő Zrt. -

in1.jpgA viaduktot agyoncsavarták, facsarták. A híd teljes hossza 1872 m (ha rendőr nem jön, kevesebb, mint 1 perc), a két hídfő közt 54 m a szintkülönbség, plusz - ha ez a csavar nem elég - tegyünk rá még két lapáttal! Az egész egy 4000 m sugarú vízszintes kör mentén fut, amelyet még meg is döntöttek 2,5 fokkal, nyilván az utóbbi biztonságtechnikai okokból volt szükséges.
Újabb csavar a környezetvédelem. A hatalmas 44.000 négyzetméteres felületen összegyűlő csapadékot - az építők szerint Európában egyedülálló módon - a híd belső szekrényében futó csővezetékeken vezetik el, majd mechanikailag, és biológiailag is megtisztítják. Ezután mehet a Sédbe, majd a Balatonba. A sok csavar után esküszöm, leközöljük, mennyit használtak hozzá.
Akik most egyből autóba pattannának, hogy oda-vissza hajtva élvezzék a kilátást, azokat ki kell ábrándítanom. Nyolcvanyolc méter magasban gondoltak a tériszonyosokra is, nagy biztonsági szalagkorlátot helyeztek el, így autóból nem sok látszik. Nem baj. Kitolatok a busszal!

Hogy mennyire érte meg, az a jövőben kiderül. Ha végleg felépül az M7-es, akkor tehermentesítheti a Balaton déli útjait, és talán fellendül arra a turizmus. Vagy gyorsabb utat találunk az Adriához.

Forrás:
National Geographic újság 2007. augusztusi szám.
Hídépítő Zrt. 
Mérnökújság 
A képek a Hídépítő Zrt. Honlapjáról származnak.

Tidzsi

Szólj hozzá!

Címkék: balaton technika építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr962185072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása