Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Jeles magyar vonatkozású évfordulók szeptember 20-án

2007.09.20. 12:48 mtklub.hu

 

attila_a_hun.jpg451 – Az Attila vezette hun sereg megütközik Catalaunumnál a rómaiakkal. Bár a hun-magyar rokonság gondolatát történészeink és régészeink többsége valótlannak tekinti, néphagyományunkban erősen él a mai napig, de a tudomány képviselői sem mind vetik el. A mai Franciaország területén lejátszódó csatának egyértelmű győztese nem volt: a római csapatok megállították a hun inváziót abban az irányban, de nagy kárt nem tehettek. Egy évre rá, 452-ben Attila megszállta Itáliát.

1741 – Gróf Benyovszky Móric, az egyik leghíresebb magyar utazó, kalandor, egy ideig Madagaszkár királya születése († 1786). Katonának tanult, de 1758-ban otthagyta a császári hadsereget, és Litvániában telepedett le. Részese volt az 1767. évi lengyel nemesi felkelésnek, – közben személyes okokból az Ólublói vár kapitánya 1768-ban fogságban tartotta várban – orosz fogságba került és 1770-ben Kamcsatkába száműzték. A következő évben megszökött és hajón eljutott a dél-kínai Makaóba. További sorsa nagyrészt Madagaszkár szigetéhez kötődik, ahol francia megbízásból 1774-ben megalapította a Louisbourg nevű települést, más szóval gyarmatosította az addig független szigetet. A bennszülöttek 1776-ban királyukká választották, de egy francia gyarmati kormányzó intrikája miatt lemondott tisztségéről. Kereskedelmi terveinek támogatóit előbb Magyarországon, majd Ausztriában hiába kereste, így amerikai kereskedők szolgálatába állt Amerikában és így tért vissza Madagaszkárra. Ellensége, Ile-de-France kormányzója megtámadta Benyovszkyt, aki a franciákkal vívott ütközetben életét vesztette. (Wikipedia)

1873 – Szisz Ferenc, az első Grand Prix győztesének születése († 1944). Olvasd el régebbi cikkünket! Magyar huszár acélparipán

1911 – Bartók Béla befejezi „A kékszakállú herceg vára” c. operáját. A műben szakít a hagyományos operaformával, és a népdalok dallam-és ritmusvilágából merítve, a magyar nyelv természetes hangsúlyait és ritmikáját követve alkotja meg a zeneművet.

1929 – Budapesten levetítetik az első hangosfilmet („Az éneklő bolond”). Az estről Karinthy így tudósít: "A zene véget ér és egyszerre beszélni kezdenek. Tökéletesen és nagyszerűen, hogy libabőrös lesz mindenki háta. - Hiszen ez egy szerelmi dal! - Igen, egyszer én is lehetek szerelmes! Persze mindez angolul. Egyszerre csak a film alsó részén megjelenik diszkréten, cseppet sem zavaróan a magyar felirat, az, amit angolul mondanak. A megoldás nagyon jó." Azért pár nap múlva hozzátette: "Mi van a szagos filmmel, már bocsánatot kérek. A vászonról miért nem érezzük a mező illatát, az asztalra került rostélyosból hol marad az ínycsiklandozó szagocska. Mert hogy a fejlődés utolsó fázisa, a huszadik századról lévén szó, mi lesz - az úgy is nyilvánvaló. Látó és halló és szagló szerven kívül ízlő szerv is van a világon, a végső kifejlődés az ehető film lesz. A feltalálók kezdhetnek hát gondolkozni rajta, milyen anyagból készítsék el, hogy a gyomrunkat el ne rontsuk vele." Link

1950 - Csapó Gábor olimpiai bajnok, világbajnok, világkupa- és kétszeres BEK-győztes, kilencszeres magyar bajnok születése. Lapja a MOB oldalán

1988 – Három évtized után hazatér Budapestre Faludy György költő. A XX. századot végigélő költő (1910-2006) először a zsidóüldözések miatt hagyta el hazáját 1938-ban (Párizsba, majd a német megszállás miatt az USA-ba): felismerte, merre tartanak az események, sokakkal ellentétben, és a történelem sajnos őt igazolta. Húgát a Dunába lőtték, az ismertségét hozó Villon-fordításai, átiratai köteteit könyvmáglyán égették el a nyilasok. 1946-os visszatérése után három évvel azonban már a recski munkatáborban találta magát, a kommunista hatalom is ellengségesen viszonyult hozzá. Innen '53-ban szabadult, 1956-ban pedig ismét elhagyta az országot: London, Firenze, Málta és Toronto voltak lakhelyei 1988-ig. A Kádár-korszakban nevét sem lehetett leírni, említeni: még az Országos Széchényi Könyvtár katalógusaiból is kiszedték a nevét. Másodszor települt haza 1988-ban, a rendszerváltás után addig illegálisan megjelenő műveit is kiadták, azóta itthon is szeretet és tisztelet övezte (bár mindig nagy kópé és polgárpukkasztó volt) egészen tavaly bekövetkezett haláláig. Legutóbbi verseskötete, a Vitorlán Kevorkába 1998-ban jelent meg: ebben töretlen életszeretete ellenére keserűen állapítja meg, hogy a ma embere mennyire pusztítja környezetét, hogy pazarol és dőzsöl, saját gyermekei jövője iránt fikarcnyit sem érdeklődve. "A jövő század lesz a végső" - írja.

1996 – Erdős Pál matematikus (* 1913) halála. Tömegével jelentetett meg cikkeket a matematika szinte minden ágában a XX. század egyik legnagyobb koponyája. Az Erdős-számot kortársai találták ki és azóta is jegyzik (félig viccből, félig emlékül): ez azt mutatja meg, hogy egy adott matematikus mennyire áll közel Erdőshöz publikációi és közös társszerzők vonalán (mint az iwiwben a legrövidebb út). Vagabund utazóként járta az egyetemeket, mindenhol csak pár napot tartózkodott, ilyenkor a környék legjobb matematikusai összegyűltek, kijelentésére: "Elmém nyitva áll" elkezdődött az agyvihar: mindenkinek segített, kérdésekre válaszolt, új irányokat mutatott a kutatásban, ezzel matematikusok százait ösztönözte személyesen is. Tagja volt többek közt a magyar, amerikai, angol és indiai tudományos akadémiáknak. Különös természete talán részben a hihetetlen mennyiségű kávé- és amfetaminfogyasztásnak köszönhető (melyről egy hónapra fogadásból leszokott, de úgy nem ment a matek): tulajdonnal-vagyonnal mit sem törődött, minden tárgya befért egy bőröndbe, az összes honoráriumát jótékonysági alapítványoknak adta. Különös szóhasználata is fogalommá vált, az Erdős-szótár ilyeneket tartalmaz például: "úr" = nő, "szolga"=férfi, "epszilon"=gyerek, "meghalt"=abbahagyta a matematikát, "zaj"=zene. Sírkövére ezt íratta: "Végre nem butulok tovább".

Szólj hozzá!

Címkék: évforduló

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr632189094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása