Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Magyar hímestojásrekord

2007.07.04. 11:12 mtklub.hu

 

mosonyi_1.jpgEgy pécsi tojásíró magyar hímestojás-rekordot állított föl: 1500 különböző mintájú tojást készített el. Mosonyi Éva célja az volt, hogy összegyűjtse, rendszerezze a Kárpát-medence írott tojásmintáit. Ezeket valódi, kifújt tojásokra folyamatosan meg is írta. Több évi munka eredményeként így állt össze a legnagyobb, egy kézben lévő hazai hímestojás-gyűjtemény.

Tavaly húsvétkor népi iparművész díjat kapott, idén január végén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Magyar Kézműves Remek elismerő címét vehette át a budapesti Iparművészeti Múzeumban.

Alkotásai a műfajon belül a diszkrét és csodálatos tisztasággal tükröződő népi motívumok gyűjteménye. A pécsi tojásíró népi iparművész hazánk legelterjedtebb díszítéseit írta alkotására, egy fészekaljnyi hímes tojásra. A tojásírást még falun élő nagymamájától tanulta el. Azóta is a tradicionális módszert alkalmazza leggyakrabban. Előbb forró viasszal és ügyes kézzel megírja a tojást, majd a különböző növények leveléből-terméséből kinyert oldatokkal festi azt meg. A népművészet családon belül terjedt, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2005-ös pályázaton Mosonyi Éva édesanyja is részt vett, oklevéllel jutalmazott, horgolt betétekkel díszített ágyneműjét.

mosonyi_2.jpgA hímes tojásokat szigorú bírák mustrálgatták. És volt is mit nézniük, hiszen az 1500 festett tojás a Kárpát-medence mintakincsét mutatja be. Gyűltek-gyűltek a minták, és mivel ez egy annyira térbeli dolog, a tojás, hogy azt gondoltam, hogy nem papíron kell ezeket a mintákat gyűjteni, hanem megfestve - mondta az iparművész.

Az eseményről bővebben ITT olvashat!

Szerző: Ábel a rengetegben (http://alkoss.freeblog.hu/)

Szólj hozzá!

Címkék: hagyomány folklór

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr872188866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása