Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

November 2. Halottak napja

2007.11.02. 13:29 mtklub.hu

 

November 2. Halottak napja

Apu, p, 11/02/2007 - 10:01

balint_endre_halottak_napja_1956_k.jpgHalottak napját november 2-án 998. óta tartja meg a keresztény egyház. Ez az ünnep összefügg azzal a századvégi szorongásos hangulattal, mely 1000-re a világvégét várta. Ilyen elképzelések mellett igyekeztek a halottakkal "jóban lenni", az elhunytak szellemeivel jó barátságba kerülni. A sírokon gyertyát gyújtottak, hogy "szegény, fázós lelkek annak fényénél melengethessék magukat".
A népi kultúrában a halottak napja igen színes hagyományokkal rendelkezik. A mindenszentekkel ellentétben az ünnep nemcsak a katolikusoké, hanem a reformáció több vallása is elfogadja: míg az evangélikusok és az unitáriusok hivatalosan is elismerik, addig a reformátusok csak szokásjog alapján, a templomon kívül emlékeznek meg az eseményről.
Kialakulása: Szent Odilo clunyi apát 998-ban rendelte el, hogy a halottakról zsolozsmákkal és szentmisei áldoztatokkal emlékezzenek meg. A szokás Nyugat-Európában a 12-13. században mindenhol elterjedt, így – a Bencések által már igen korán – Magyarországon is. A szokás ismertsége napjainkban is töretlen, azon kevés hagyomány közé tartozik, amely életben tudott maradni a 21. század elején is. Jellegzetes arról is, hogy elválaszthatatlanul összefügg Mindenszentek ünnepével.
E napon tehát gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. (A tűz megtisztulást hoz, és ezen felül Krisztus jelképe is, aki meghalt értünk emberekért.) Ehhez a szokáshoz azonban több népi hiedelem is kapcsolódik. Némelyik szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.
Más magyarázat szerint pedig azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. A néphit szerint ilyenkor ugyanis hazalátogatnak a halottak. Ezért ekkor is sokfelé szokás volt (Mint Mindenszentekkor.), hogy számukra megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. A bukovinai magyarok körében pedig még a temetőbe is vittek ennivalót.

Apu

November 1. Mindenszentek napja

Forrás:
www.unnep.eu
www.sulinet.hu

Kép: Bálint Endre, Halottak napja, 1956

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep hagyomány folklór

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr232189171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása