Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Néhány tudnivaló Luca napjáról

2007.12.14. 13:30 mtklub.hu

 December 13, azaz Luca napja alkalmából készült el új pólókollekciónk. Miután kigyönyörködtük magunkat benne, érdemes pár szót ejtenünk magáról az ünnepről. A Gergely-naptár életbe lépése előtt e napon volt az év legrövidebb nappala, és az év leghosszabb éjszakája, ebből adódóan gonoszjáró napként tartották számon.

A magyar néphitben Luca alakjának nincs köze Szent Lúciához, a vakok védőszentjéhez. Nálunk kísértetszerű lény, aki vagy csúnya öregasszony, vagy fehérleples alak formájában jelenül meg a néphiedelemben.
Bár néha lucaboszorkának is mondják, alakja nem azonos a néphit boszorkányával. Míg ugyanis a boszorkány élő személy emberi alakkal, akinek vannak természetfeletti adottságai, képes átváltozásra, addig Luca csak az emberek képzeletében él.
kisluca.jpg
Luca büntető, rontó lény, napjához tilalmak kapcsolódnak. Megbünteti például azt, aki fon, kenyeret süt, vagy mos december 13-án. Kölcsönadni sem ajánlott ilyenkor semmit, mert az elvitt dolog boszorkányok kezére kerülhet. Örökre.
Egy ehhez kapcsolódó érdekes történet Csongrád megyéből: "Egy asszony kenyeret sütött Luca napján, fűtött a kemencébe. A szomszédasszony odament és mondta neki: - Jaj szomszédasszony, maga kenyeret süt? Nem jó, mert Luca napja van. - Amire Luca-puca ideér, az én kenyerem kihűl. Erre, mikor szedte ki a kenyereket, mind kő volt, kővé vált. Kihordták a csongrádi útra, ott vannak. Tán még most is van belőle."
A gonoszjáró nap azt jelenti, hogy ilyenkor a boszorkányok, bűbájosok, rontó lények szabadon tevékenykedhetnek, betegségeket, fájdalmat, bajt vagy bosszúságot okozva az embereknek, állatoknak. A gonosz ellen fokhagymával lehet védekezni, méghozzá úgy, hogy az ember megeszi, vagy bekeni vele az ajtófélfáját, vagy az ablakkeretet. Arra is jó a fokhagyma, hogy az állatokat megvédjék a rontástól. Ez esetben az istállót kenték meg vele.
Vigyázni kell Luca napján a söprűkre is! Ilyenkor is, mint általában gonoszjáró napokon elrakták, elrejtették őket, hogy nehogy azzal repüljenek el a boszorkányok a boszorkányszombat elnevezésű találkozójukra a Gellérthegyre.
Luca napja arra is alkalmas volt, hogy ki-ki elkezdjen készülődni a boszorkányok karácsonyi leleplezésére. Ilyenkor kell ugyanis elkezdeni készíteni a Lucaszéket, amire aztán a karácsony esti szentmisén a gazdája felállva megláthatta onnan a boszorkányokat. (Ezt hivatott ábrázolni az MTKlub új, Luca napi női pólója)A bosziknak ilyenkor szarvat lehetett látni a fején, más elképzelések szerint lángokat lövelltek. Azonban nem veszélytelen az akció, ugyanis a boszorkányok is meglátták a lucaszéken ágaskodót, s a néphit szerint ilyenkor a nyomába erednek. Ezért kell a "boszorkány-figyelő akcióra" indulónak előre gondoskodni mákról. Amikor ugyanis a boszorkányok már majdnem beérik, akkor hátra kell hajítani a mákot, s azt üldözői elkezdik azt szedegetni. Amíg pedig a boszorkányok szedegetnek, addig az illető biztonságban hazaérhet. Ezt követően gyorsan el kell égetni a lucaszéket és az ajtó elé kell tenni keresztbe a seprűt.
luca-nap.jpg
A szék nem mindegy, hogy milyen anyagból készül. Pereszlényben például 9 féle fa kellett a székhez. Kökény, boróka, jávor, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser, rózsafa.
A nap összefüggött a termékenység befolyásolásával is. A házakhoz ilyenkor elsőként férfit vártak reggel, mert reményeik szerint a tyúkok így fognak majd jól tojni.
Nem szabadott ilyekor varrni, mert azt mondták, ezzel a háziasszony bevarrja a tyúkok fenekét, s azok nem fognak tojni.
A termékenységet nemcsak megtudni, hanem befolyásolni is akarták. Ez volt a Lucázás szokása. A fehér lepelbe öltözött lányok ilyenkor házakhoz mentek, ahol általában különböző jókívánságokkal a tyúkok szaporulatára akartak hatni. Máshol ilyenkor a gyerekeket ijesztgették. A legények pedig a lányos házakhoz jártak, s ott ilyen és hasonló mondókákat mondtak. A jókívánságokért cserében tojást kaptak ajándékba.

"Heverő legyen a tyúkjok, lúdjok
bornyazzon meg a tehenjek,
csikozzon meg a lovok,
fiazzon meg az asszonyok,
vas legyen fazekok,
cin legyen tányérjok!
A lánnak szép mátkát,
A leginnek azon szerint,
Dicsértessék az UrJézus."

A Luca-napkor szokássá vált a jövendölés is. A legnépszerűbb jóslási forma a lányok leendő férjeinek megjövendölése volt. A majdani férj foglalkozását megmutatja a vízbe öntött ólom formája, nevét pedig a gombócokba főzött cetlik közül az, amelyik először feljön főzéskor a fazékban. Azt is ki lehet ilyenkor deríteni, hogy még hány évet kell várnia a lánynak a férjhezmenetelre. Egyszerűen oda kell, hogy menjen a hajadon a disznóólhoz, s abba egy jó nagyot belerúgni. Ahányat röffen aztán a disznó, annyi esztendő múlva megy férjhez a leány.
Időjárást is lehet jósolni Luca-napkor. Erre szolgál az úgynevezett hagymakalendárium. A hagymát 12 héjra bontják, s rá sót szórnak. Amelyik hagymadarab ezután nedves lesz, az évnek annyiadik hónapja lesz esős a jóslat szerint.

Lacó

Forrás: Luca alakja a magyar néphitben -http://vic.mkm.sulinet.hu/panorama/luca.html

Szólj hozzá!

Címkék: folklór

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr42189174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása