Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Újházy tyúkhúsleves

2008.01.06. 01:02 mtklub.hu

 ujhazi.jpgRitka, hogy egy ételt színészről neveznek el, furcsa is hatna például a Weissmüller felfújt, vagy a Belmondo torta, ez esetben azonban van egy kivétel.
Újházy Edéról (1844. jan. 28. – 1915. nov. 5.) nem csak elnevezték az ételt de létrejöttében is nagy szerepe volt. Történt egyszer, hogy Újházy beült a híres Wampetics vendéglőbe (a Gundel elődjébe), és ott elmesélte, hogy szerinte milyennek kell lennie egy igazi tyúkhúslevesnek. A főszakácsnak nem is kellet több, következő napra azzal lepte meg a színészt. Kóstoló után Újházy újabb utasításokat adott a szakácsnak így napokon-heteken át csiszolódott a recept, míg nem elkészült az igazi mestermű. Érett tyúkból megfelelő zöldségekkel együtt főzve, finom fehér húsdarabokkal, és tésztával.
Újházy szerint Debrecenből lehetett a legjobb tyúkokat hozni, mint jó lokálpatrióta én Szegedet mondanék.

04-.jpgElkészítés:

A jól megmosott tyúkot 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni, megsózzuk és felforraljuk. Belehelyezzük még a szemes borsot, vöröshagymát, zellergumót, a fele mennyiségű sárgarépát és petrezselyemgyökeret. A levest egyenletesen, lassú tűzön főzzük a tyúk megpuhulásáig. A visszamaradt sárgarépát, petrezselymet finomra vágjuk a gombával együtt. A kész levesből egy keveset kiveszünk, és ebben megfőzzük a borsót, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a gombát. A tálalás előtt kivesszük a levesből a tyúkot, majd ezt is vékony csíkokra vágjuk. Belehelyezzük a tálaló edénybe, hozzáadjuk a zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet, a gombát, a megfőzött finommetéltet, az apróra vágott petrezselyemzöldet és rámerjük a forró levest.

Tipp: Ha a hagymát héjastól megmossuk, és úgy rakjuk bele a levesbe még sárgább lesz tőle a színe.

Tidzsi

 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr122188401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása