Magyar Trendi Klub

A Magyar Trendi Klub (mtklub.hu) cikkeinek archívuma.

Kövesd a frissítéseket!

Friss topikok

Kihalás - tanulságos hőzöngés napjaink gasztroállapotáról

2008.10.01. 00:46 mtklub.hu

 halle_mit_kuc.jpgMár megint kitéptetek egy darabot belőlem ezzel a czikkel. Hát tényleg a konyhánk is odalesz lassan! Egyre inkább kihal az emberekből a főzéstudomány ebben káosz-társadalomban. Manapság nem csapkodják össze a lakóparki lakások modern konyhastúdióinak falát. Rozsdamentes mosogató, számítógépvezérelt mosogatógép, 9 égősoros, programozható villanytűzhely, mp3-lejátszós hűtőszekrény. Persze mindez beépítve a konyhabútorba és egybenyitva a nappalival. Minek ez az egész, ha nem használjuk? Meló után feldobsz egy zacskó ipari Újházi tyúkhúslevest, amit a lengyelektől importálunk? Vagy egy zacskó durumtésztát meg valami Ben bácsi szószát? (Ki a f. az a Ben bácsi?)
Hogy őszinte legyek: a modern globálkonyhából egyedül az olasz ér valamit számomra. Talán fűszerességével közelebb áll magyar konyhához, mint az íztelen nyugati párolt húsok (szegény állatok értelmetlenül halnak meg).
A gond a rohanó világ fogyasztói társadalmában keresendő (dógozzá-veddmeg-dobdee). A nők nem főzni tanulnak, hanem menedzserek lesznek. Meló után nincs idő főzni, mert akkor nem marad idő semmire. A bulvárlapok mellékes cikkeikben ontják az "Egyél falevelet, mert az jó" témájú cikkeiket. (Ezen cikkek íróinak üzenem Besenyő Istvánné mondását: "Ti meg egyetek inkább makkot! A makk egészséges!") A lelkes olvasó persze észre sem veszi, hogy a végén tök egyoldalúan étkezik és beteg lesz, netán elhízik a sok bifiduszefenzisztől.
Hát én amondó vagyok, együnk inkább változatosan. A jó magyar ételek mind nagy üstben, bográcsban készülnek - nyáron össze lehet csődíteni a haverokat kint a friss levegőn, és együtt főzni valami finomat és sokat. Ilyenkor mindenki önt valamit a bográcsba, és a többi tanulhat valami új fortélyt. (Rossz még nem sült ki ilyenből sose.)
Tizenhárom éve lakok falun. Amikor gyerek voltam, még minden háznál voltak haszonállatok. Ma már nem nagyon vannak a környékünkön sem. Elvétve kukorékol egy-két kakas hajnalban. Úgy kezdődött az egész, hogy a környékbeli húsüzemek egyre kevesebb állatot vásároltak fel, végül egyet sem (inkább behozzák külföldről). Egy-két állatot meg nem éri meg fenntartani. Egyre kevesebb a disznóvágás is. Kihalnak a szokások. Az új generáció nem veszi át a szaktudást. Ki tud ma disznót bontani a fiatalok közül? (Egy embert ismerek csak.) Urbanizálódik a falu!
Tárkony, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél egyre kevésbé használt fűszerek, pedig nem egészségtelenek. Mértékletes fogyasztásuk segíti az emésztést.
Főzzünk finomakat, mert azok vagyunk, amit eszünk!
-Kori-

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://mtklub.blog.hu/api/trackback/id/tr732188377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása